Callback service
Contact

The Réunion des Musées Nationaux commission temporary boutique from Neptunus

Temporary structure specialists Neptunus have been commissioned to build a high-profile boutique at one of Europe’s most iconic landmarks, The Louvre museum in Paris.The historic monument, one of the world’s largest museums which attracts ten million visitors each year, urgently requires additional space to accommodate a stylish boutique for the sale of gifts and souvenirs.

Neptunus was invited to design a high specification relocatable building that will be constructed in the Cour Napoléon courtyard and near to the famous glass and metal pyramid which forms the main entrance to The Louvre.  The pyramid, built in 1984 and which featured in the Hollywood movie The Da Vinci Code based on the novel by Dan Brown, has itself become one of Paris’s most popular and symbolic landmarks.

Neptunus’s designers, working in conjunction with the Réunion des musées nationaux, were commissioned to design a state-of-the-art temporary building that would be in keeping with the unique environment of the French government-owned museum, and able to accommodate large numbers of visitors at one of the city’s most popular tourist attractions.

Neptunus’s solution involves two six meter tall Evolution II temporary structures joined together to form a single clear span space covering 1000 square metres. The boutique’s external panels are in a distinctive red colour while the thermally insulated roof of the building will blend with the colour of the brickwork of the historic Louvre Palace.   

Design of the temporary boutique incorporates bespoke weight-bearing foundation plates to support the structure without damaging the courtyard and underground galleries below, along with a special guttering system installed to filter rain water from the roof.

As well as supplying the temporary structures, Neptunus’ technicians are coordinating the entire build project, overseeing installation of the internal fit-out including flooring and carpets, specialist lighting, heating, air conditioning, ventilation, alarms and access controls for doors. There will also be an external terrace and ramp for disabled visitors.

Construction of La Boutique du Musée began and finished in December 2014 and the shop opened in January 2015. It is scheduled to be on site for at least 13 months but currently has a two-year planning permission.

Dorrie Eilers, Director of Neptunus, said: “It is a tremendous honour for our company to be invited to design and construct one of our temporary buildings in such an iconic environment that is famous throughout the world. The Réunion des musées nationaux requires a practical yet sophisticated structure that is aesthetically pleasing and I believe our Evolution II delivers the perfect solution.

“As a company we are also extremely experienced in building facilities in high-profile, busy and secure environments so that our team are well-placed to meet all the administrational requirements. Our technicians can construct our temporary structures in a fraction of the time it would take for a permanent building while we also ensure our installation is carried out methodically and with the minimum of inconvenience. At the end of its use the temporary facility will be removed without trace from the courtyard and re-used on other projects.”

1 2 3